Hic sunt dracones!

Tijdens lessen stuur ik mijn studenten met regelmaat het internet op om een en ander op te zoeken. Een gewoonte waar ik af en toe toch even bij stil wil staan. Want waar stuur ik ze eigenlijk heen …?

Als samenleving hebben wij met elkaar gekozen om onze vrijheid enigszins te beperken in ruil voor bescherming door bijvoorbeeld een politieapparaat. Zij hebben het geweldsmonopolie, terwijl wij als burger van dit land bij gebruik van geweld vervolgt kunnen worden. Een duidelijk verhaal voor iedereen.

Op het internet is dit echter een schemergebied,  er lijken opeens andere regels te gelden. Je kunt elkaar bijvoorbeeld voor rotte vis uitmaken en niemand die hier iets mee doet. De autoriteiten zijn vaak ver te zoeken, laat staan dat je kunt verwachten dat er een internetpolitie is. Is dit raar? Nou vanaf het begin is het internet ook altijd wel een vrije bende geweest. De feitelijk eerste online community: The WELL (The Whole Earth eLectronic Link) in 1985 was onder andere ontwikkeld door Steward Brand. Hij was voor geestverruiming: LSD, vrije seks en computertechnologie. Drie zaken die ook nu op internet ook het meest opgezocht worden. Brand had als huisband op zijn LSD-party’s de band de Greatful Dead, de band die op zijn beurt John Perry Barlow als tekstschrijver had.

Barlow is tot aan zijn dood in 2017 dé goeroe van het “vrije internet” geweest. Hij was ook de auteur van de Declaration of Independence of Cyberspace. Hierin riep hij overheden op zich niet te bemoeien met internet.

“Namens de toekomst vraag ik jullie om ons met rust te laten. Jullie zijn niet welkom bij ons. Jullie hebben geen macht waar wij verzamelen”, schreef hij. Inmiddels een beetje achterhaald.

Veel westerse landen lijken inderdaad een beperkte rol op het web te hebben. Maar er zijn echter ook landen waar men een flinke vinger in de pap heeft als het gaat om internet.

Ook al kunnen regeringen internet zeker niet negeren, hun kerntaak, het beschermen van burgers, mag niet in het gedrang komen. Tegelijkertijd kan een regering niet de macht op internet grijpen. Daarvoor is internet te complex en te internationaal geworden. Overal zijn achterdeurtjes en is bijvoorbeeld het Dark Web benaderbaar, als je er maar even wat moeite voor doet.

Verkeerspolitie op de gehele digitale snelweg en de achteraf landweggetjes is dus niet haalbaar, maar samen werken aan veilig internet moet inmiddels aardig kunnen lukken.

De jungle waar onze studenten vaak kunnen verdwalen als ze niet de juiste route volgen, blijft een vrijstaat van draken en andere monsters. Vooral omdat er zoveel niet zichtbaar en dus onbekend is voor de overgrote bevolking van internet.

Laten wij onze studenten samen ondersteunen om niet van de wereldkaart te vallen en ze de geneugten en mogelijkheden van internet te leren ontdekken. De wereld (met oneindig veel kennis) ligt aan hun voeten.

Hic Sunt Dracones: Latijn: Hier zijn draken / gevaarlijk of onontdekt terrein. Afkomstig uit de cartografie en het is synoniem geworden voor kaartenmakers die hun verbeelding lieten spreken bij gebrek aan kennis over verre oorden.
Bij het programmeren van computers wordt de tekst soms gebruikt om bijzonder complexe delen van de code te markeren, opdat anderen er slechts met behoedzaamheid mee aan de gang gaan.

1 Comment

  1. Fijne column; goed om iets meer achtergrond te horen en de zaken zo te belichten!!


Comments are closed for this article!