Het digitale gewelddadige beest!

Lopend over de BETT-beurs, met al die technologische vernieuwingen, werden mijn ogen geopend. Ik zat bij de sessie Empowering Your Students to Become Critical Consumers of the News, die werd gegeven door BBC journalist Charlene White.

Tijdens deze sessie viel het begrip ‘digital citizenship’. Ik liet de woorden ‘digitaal burgerschap’ op me inwerken en realiseerde me dat iedereen in twee werelden leeft, maar ze niet als twee aparte werelden ziet. 

In de virtuele wereld zijn we gewoon een groep barbaren, langzaam op weg naar een nieuwe beschaving. We leren onze MBO-studenten digitale vaardigheden en mediawijsheid. Maar moeten we niet eerst zorgen dat ze zien dat ze in de digitale wereld óók een (andere) burger zijn? De twee werelden lijken een beetje op elkaar, maar in de digitale wereld leven de versies van ons zónder het ‘dunne vernislaagje dat het gewelddadige beest in de mens bedekt’ (Tobias Reijngoud).   

In de oudheid kwam de beschaving op gang door onderwijs. Dus waarom niet beginnen bij het begin en onderwijs gaan verzorgen voor alle mensen op deze digitale planeet. Leefde je al toen het internet werd geboren? Neem dan plaats onder je virtuele plataan en geef les aan alle mensen om je heen. Laten we ook een vernislaagje leggen over de digitale burgers … op naar de digitale beschaving!