Met behulp van nieuwe technologie is het mogelijk om steeds meer maatwerk te leveren. Bijvoorbeeld ook als het gaat om het ontwerpen van kleding of onderdelen hiervan met een 3D-printer. Van een eenvoudige knoop, tot een geprinte jurk. Bij de opleiding Mode experimenteren ze met de mogelijkheden.
“3D printing heeft de toekomst. Ook in de mode wordt 3D printing steeds meer toegepast. Door het gebruik van 3D printers kunnen studenten kleding op maat maken, materialen en patronen printen in stoffen en fournituren maken.” aldus Michel Luk, schooldirecteur van de opleiding Mode. Tijdens dit innovatieproject krijgt de school de mogelijkheid om te experimenteren met deze technologie om te ontdekken op welke manier dit in het curriculum zou kunnen worden ingebed.
Studenten gaan voornamelijk zelf aan de slag met de 3D-printers en leren hierdoor met een creatieve blik te kijken naar de mogelijkheden van technologie binnen de wereld van de mode. Wereldberoemde merken zoals Gucci hebben inmiddels al volledig geprinte jurken ontworpen. En de verwachting is dat met behulp van deze technologie ook de gewone consument op maat ontworpen kleding kan bestellen.
Er wordt tijdens dit project nauw samengewerkt met het Techniek Innovatiehuis van ROC Mondriaan. Hier is veel technische kennis aanwezig die goed gecombineerd kan worden met de creatieve blik van de studenten van de opleiding Mode. De eerste ontwerpen zijn inmiddels gemaakt en binnenkort zal er een video verschijnen op deze site over dit project.