Mondriaan innoveert: Bewegen in de les

We weten inmiddels dat de hele dag zitten helemaal niet goed voor je is. Dus waarom zouden we onze studenten de hele dag in een lokaal op een stoel willen laten zitten? Uit onderzoek blijkt dat een actieve houding en bewegen tijdens het leren het leerrendement bevordert. In het basisonderwijs zie je dan ook steeds vaker actieve leerplekken met bijvoorbeeld sta-bureau’s. In het mbo gebeurt dit nog veel minder. Dit is dan ook de reden om met dit innovatie-project aan de slag te gaan.

In samenwerking met het Welten Instituut is het afgelopen schooljaar onderzoek gedaan naar de effecten van het plaatsen van zit-sta-bureau’s bij Mondriaan. Marisja Groen, initiatiefneemster van dit innovatieproject, heeft zelf al veel research gedaan naar de effecten van bewegen op cognitie. “Met dit onderzoek richten we ons op de invloed van beweging, en vooral staan, op de cognitieve prestaties van mbo-studenten.”

Het onderzoek is gedurende drie perioden gehouden. In de eerste periode mochten de studenten zelf beslissen of zij staand of zittend de les volgen. Een zogenoemde nulmeting. Tijdens de tweede periode zijn de studenten op stage en worden de kwantitatieve en kwalitatieve resultaten van deze nulmeting verwerkt. In de derde periode hebben de studenten een onderwijsprogramma gevolgd waarbij ze meer hebben geleerd over de positieve effecten van bewegen en staan op de hersenen. Deze lessen volgden ze zowel staand als zittend, volgens een vooraf opgesteld schema. Tot slot zijn de resultaten van deze gestructureerde onderzoeksmethode geanalyseerd en afgezet tegen die van de nulmeting.

De lessen die Marisja ontwikkelt slaan erg goed aan. “Studenten willen best in beweging komen, zeker als je ze uitlegt waarom dat helpt.” Dankzij dit innovatieproject kan Marisja verder om studenten binnen (en buiten) Mondriaan in beweging te krijgen.

Mondriaan innoveert
In deze reeks belichten we innovaties die het onderwijs van ROC Mondriaan versterken. Van droom tot werkelijkheid! Wil je meer weten over dit project? Of heb je zelf een idee voor een innovatie? Laat het ons weten!

3D Printen in de Mode

Met behulp van nieuwe technologie is het mogelijk om steeds meer maatwerk te leveren. Bijvoorbeeld ook als het gaat om het ontwerpen van kleding of onderdelen hiervan met een 3D-printer. Van een eenvoudige knoop, tot een geprinte jurk. Bij de opleiding Mode experimenteren ze met de mogelijkheden.

Continue reading

Examineren in virtual reality

Realistische vormen van oefenen en examineren binnen het vakgebied van de School voor Orde en Veiligheid zijn lastig te realiseren. Bijvoorbeeld het oefenen van het beveiligen van een drukke vertrekhal van een luchthaven. Maar hier biedt nieuwe technologie zoals virtual reality mogelijk een oplossing.

Continue reading

Mondriaan Food Truck

De vette patat-kar krijgt steeds vaker concurrentie van de Food Truck. De smakelijke en bijzondere gerechten uit deze keuken op wielen zijn een ware beleving.

Continue reading