Onwaarschijnlijk goede films en docu’s tijdens SXSW EDU

Naast de honderden workshops en presentaties die tijdens SXSW EDU gegeven worden, wordt er ook een aantal films vertoond. Documentaires en bijzondere verhalen over jongeren en onderwijs. Een van deze films is ‘Unlikely‘, een documentaire over het falende hoger onderwijssysteem in Amerika. De situatie in Amerika is natuurlijk anders dan bij ons, maar toch is dit een heel relevante film over kansen, armoede, ongelijkheid, doorzettingsvermogen en innovatieve oplossingen voor de toekomst.

Hoe hoog denk je dat het percentage vroegtijdig schoolverlaters is van studenten in de VS? Een stuk hoger dan bij ons kan ik je vertellen: minder dan vijftig procent van de studenten die start met een vervolgopleiding maakt deze ook af. Dat heeft tot gevolg dat er miljoenen jongeren zijn met een enorme studieschuld, zonder diploma. Er is sprake van een ‘drop-out crisis‘. In de documentaire Unlikely worden vijf heel verschillende jongeren gevolgd tijdens deze cruciale periode in hun leven. Daarnaast geven vooraanstaande onderwijsdeskundigen en beroemdheden als LeBron James hun visie op hoe het systeem zal moeten veranderen in de 21e eeuw.

Video afspelen

Bekijk de trailer van de documentaire ‘Unlikely’

Deze film, naast de tien andere films en documentaires die tijdens het festival vertoond worden, spreekt me erg aan omdat de problematiek, voor een groot deel, herkenbaar is binnen het mbo in Nederland. Initiatieven als het Schuldenlab070 en het Weerstandsfonds zijn geïnitieerd om hier ook bij Mondriaan aandacht aan te geven en om te komen tot innovatieve en structurele oplossingen als het gaat om schulden bij jongeren. Daarnaast zijn we ook met elkaar bezig om het VSV-percentage zo laag mogelijk te krijgen. 

Natuurlijk schrijf ik na het bekijken van deze film een blog met de lessen die wij bij Mondriaan hiervan kunnen leren.

Lees alles over SXSW EDU !

De kracht van Digital Storytelling
Mini-vlog: SXSW EDU is done!
Out-thinking Old School with Play, Innovation & Blockchain
Verhalen vertellen met impact
Innovatieve Ed-Tech ideeën gelanceerd tijdens SXSW EDU Launch Competition 🚀