Afgelopen week was het de Landelijke Week van de Veiligheid. Als school voor Orde & Veiligheid hebben wij met de student hier ruim tijd aan besteed. Voor meerdere (on)veiligheidsproblemen hebben wij als school geprobeerd een oplossing te vinden. Om het overzichtelijk te houden waren het allemaal “analoge” problemen.
Digitaal is er nog een wereld te ontginnen en op te lossen. Gelukkig is men zich dat landelijk ook wel bewust. Wanneer je hier wat verder induikt, kom je er achter dat er sinds kort in Heerlen op de Brightlands Smart Services Campus in het Innovatie Lab (iLab) hard wordt gewerkt aan innovatie binnen de Politie. Dat gaat zelfs zo goed dat het binnen één jaar uit zijn jasje groeide. Afgelopen juni is er dan ook een nieuw iLab geopend.
De verhalen dat boeven slimmer zijn dan de politie mogen meteen door naar de fabelwereld, Digitale innovaties helpen de politie steeds beter om misdaad te voorspellen én te voorkomen. De combinatie tussen technologie, realtime dataverwerking en het traditionele politiewerk maakt dat mogelijk.
Projecten met slimme camera’s, drones en smartglasses zijn hier de gewoonste zaak van de wereld. De digitale opsporing en voorspelling van strafbare feiten groeit gestaag.
Erg interessant is ook de nieuwe startup Cyber Peacekeeping Forces, het eerste platform ter wereld dat blockchain gebruikt om cybercrime-aanvallen te rapporteren.
Een blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet, met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken. Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive (in the ‘cloud’) staat, die je hier op je werk ook gebruikt. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, mensen kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie. Handig!
Leuk denk je misschien, maar wat moet ik hiermee? Dat is toch ver van mijn bed!
Nou misschien niet helemaal. Afgelopen jaar zijn er meerdere meldingen geweest van hackers die systemen waar scholen mee werken gehackt hadden. Aan het begin van dit kalenderjaar was Magister nog gehackt en waren er landelijk tienduizenden studenten en kinderen niet in staat om in Magister te komen. Dan zou het toch fijn zijn als men dit kan voorspellen en voorkomen.
Bij voorbaat al een extra slot op de deur van onze digitale systemen. Dat is toch een fijne gedachte. Een hacker komt net als iedereen het liefst binnen door een open deur. Laten wij voor deze ongenode gasten dan maar een extra blokkade opwerpen.
Daar kunnen wij allemaal aan meewerken. Vergrendel je computer wanneer je van je werkplek wegloopt. Ververs regelmatig je wachtwoord en open geen mail van onbekende bedrijven / personen met linkjes en bijgevoegde documenten.
Laat je vooral niet hack maken!
Mocht je vragen hebben, loop gerust eens bij mij binnen (kamer 201 HES11).
Vanaf 2002 werkzaam bij Mondriaan Orde en Veiligheid. Het is mijn streven om binnen het onderwijs te zoeken naar innovaties en de studenten mediawijs en ict-vaardig van school te laten gaan. Verder wil ik mensen graag bewust maken van de wereld van ICT en al zijn mogelijkheden, maar ook van de gevaren die daar op de loer liggen.