I bett you don’t know BETT!

Ik kende het ook niet hoor 😊 Alleen daarom al is het leuk om verslag te doen van de BETT in Londen. Want afgelopen januari bezocht ik met ruim 20 Mondriaan-collega’s (bijna allemaal Digicoaches) de BETT: ’s Werelds grootste beurs op het gebied van educatie en ICT.  Groot, daarvoor was ik al gewaarschuwd … maar zo groot! Het is dus niet te doen om een compleet beeld te schetsen. Ik deel hier wel graag  mijn 4 kleine krenten in de pap.

Krent 1: Onderwijs digitaliseren: waarom ook alweer?

Ik was dus best een beetje onder de indruk toen we de beursvloer opkwamen, een immens grote hal met grote reclamezuilen, waarbij natuurlijk vooral de grote namen enorm opvielen. Met drie andere collega’s  besloot ik  al snel aan te sluiten bij een presentatie, eigenlijk alleen al om even te zitten en tot rust te komen. Fijne bijkomstigheid: het was een enthousiaste presentatie. Misschien hadden we er wel niks te zoeken, het ging namelijk over Google for Education, maar het was best leuk om te horen hoe de school die in een kansarme wijk van Londen staat het voor elkaar had gekregen hun onderwijs compleet te digitaliseren. Wel een beetje jammer dat de headprincipal maar bleef benadrukken dat het grootste voordeel was dat de printkosten zo omlaag waren gegaan. Gelukkig konden de wiskundedocent en de leerlingen die aan het woord kwamen ook andere voordelen opnoemen.  Bijvoorbeeld:  mogelijkheden tot differentiëren enorm vergroot, iedere leerling een eigen device, dus ook allemaal dezelfde kansen.

Krent 2: Sparking 21st Century Skills

Na deze lezing besloten we iets meer structuur te brengen in ons bezoek. Allemaal hadden we via de BETT-app een aantal interessante presentaties aangevinkt. Dat bleek verrassend goed overeen te komen.  Zo kwamen we terecht bij een presentatie van Michelle Zimmerman, een docent Kunstvakken. Vanuit de overtuiging dat het aanleren van 21st century skills haar studenten goed voorbereid op toekomstige beroepen gebruikt ze Teams in Office365 bij het voorbereiden en het uitvoeren van opdrachten. Ze trekt er vaak op uit met haar klassen en laat zo mogelijk leerlingen reallife en online samenwerken.

Ze liet haar voorbeeld ook zien: De leerlingen (met allemaal een eigen device natuurlijk) kregen via Teams van te voren al de opdracht voor in het museum. Via forms moesten ze vragen beantwoorden en daarna in het museum met behulp van Office Lens een kunstobject fotograferen. Deze foto konden ze dan dupliceren en het duplicaat bewerken met Ink . Daarna verwerkten ze de foto’s en alle informatie die ze in het museum en online hadden verkregen over de kunstenaar en het object in een Sway.

De slimmigheid van deze opdracht zat wel in het feit dat de leerlingen dit allemaal in het museum deden en dat de juf via de chat in Teams bereikbaar was voor ondersteuning en feedback op de opdracht. Na afloop van het bezoek hadden de leerlingen allemaal hun opdracht af en ingeleverd. Mooi, inspirerend, maar vooral ook lekker praktisch voorbeeld.

Krent 3: Mijn Microsoft Ontdekkingen

Krent 4: Team Building!

Wat mij betreft zeker ook een hele waardevolle kant van deze studiereis naar de BETT: het contact met alle andere Mondriaan-collega’s. We leerden elkaar beter kennen in een heel ontspannen sfeer. Wat een leuke mensen allemaal! Het is zo veel makkelijker geworden om elkaar te benaderen of op te zoeken. 

Samen BETT-ER dus!

Deze blog is geschreven door Yolande Oole, coach Digitaal Leren bij de School voor Uiterlijke Verzorging.

1 Comment

  1. Leuk om je blog te lezen, Yolande. Ik kijk ook met plezier terug op de Bett. En ik ben het zeer eens met wat je schrijft over Team Building! Agnes


Comments are closed for this article!