Virtual Reality is echt iets wat je moet ervaren. Met zo’n gekke bril op je hoofd merk je pas echt hoe het voelt om in een virtuele werkelijkheid te stappen. Daarom hebben we de ‘Virtual Reality Experience Kit’ samengesteld: een toolkit voor docenten van Mondriaan om kennis te maken met VR en AR.
De ontwikkelingen op het gebied van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) gaan razendsnel. Zowel qua hardware: vroeger had je nog een hele krachtige pc nodig, tegenwoordig zijn er VR-headsets die volledig stand alone zijn (en dus geen aparte pc of laptop nodig hebben). Maar ook op het gebied van toepassingsmogelijkheden: van gimmick tot serieus leermiddel voor veel organisaties.
Voor het onderwijs is het lastig om bij te blijven op het gebied van al deze ontwikkelingen. En de interesse om ‘iets met VR’ te doen is groot. Daarom stellen we vanuit Onderwijsondersteuning en Advies de VR Experience Kit beschikbaar. Een selectie van verschillende tools, toepassingen en informatie over de mogelijkheden om met VR en AR in de les aan de slag te gaan.
De kit bestaat naast twee Oculus Go en twee Oculus Quest VR-brillen uit een iPad. Met deze iPad kunnen ook augmented reality applicaties getest worden. Bijvoorbeeld een interactief 3D-model van een menselijk hart dat boven een werkblad verschijnt zodra je deze scant met de bijbehorende app. En met de bijbehorende 360-graden GoPro Fusion camera kan getest worden hoe je zelf 360-graden video’s maakt. Kortom, veel leuk speelgoed! Maar daarmee ben je er nog niet …
Docenten van de School voor Sociale en Pedagogische Beroepen en de School voor Maatschappelijk Zorg en Verzorgende kregen als eerste de workshop van de VR Experience Kit.
VR Experience Kit: niet alleen spullen
Als je technologie op een effectieve manier wilt inzetten binnen het onderwijs is er meer nodig dan alleen ‘hardware’. Nadenken over de manier waarop je technologie inzet én welke leerdoelen je hiermee kunt behalen is essentieel. Daarom bestaat de VR Experience Kit niet alleen uit spullen, maar hoort er ook een workshop bij. Tijdens deze workshop gaan we aan de hand van het TPACK-model onderzoeken op welke manier VR en AR een bijdrage kunnen leveren aan het onderwijs.
Bij de School voor Zorg en Welzijn loopt al een aantal projecten waarbij virtual reality wordt ingezet. Een van deze projecten is de samenwerking met Welzijnsorganisatie Xtra. Xtra heeft een applicatie ontwikkeld waarbij ouderen samen een 360-graden video kunnen bekijken. Bijvoorbeeld een virtueel bezoek aan het Scheveningse strand, of een bezoek aan een Japanse tuin. De ouderen kijken tegelijkertijd naar dezelfde video en kunnen hier een gesprek over voeren. ‘Ik ben gaan duiken’ zegt Rebecca, bezoekster van het Wijkcentrum. ’Het is net echt. Ik denk dat het helpt om mensen even uit de realiteit te halen. En je raakt aan de praat met elkaar omdat je samen iets meemaakt.’ is een van de reacties van de deelnemers aan dit project.
De School voor Zorg en Welzijn ziet in dat er in het werkveld straks steeds vaker gebruik zal worden gemaakt van dit soort technologieën en wil dan ook dat de studenten voorbereid zijn om een bijdrage te leveren aan het ontwerpen en inzetten van dit soort bijzondere ervaringen. En dat begint in de klas!
Ook aan de slag met VR?
De VR Experience Kit kan door iedere school van Mondriaan gereserveerd worden voor een maximale periode van 2 weken. Hiermee wordt het mogelijk om de verschillende brillen en toepassingen te testen. Met collega’s én studenten. Heb je interesse? Laat het ons weten!
Ik breng het liefste de werelden van innovatie, technologie en het onderwijs dichter bij elkaar. Van thema's als Design Thinking, Verandermanagement, ICT en Onderwijs krijg ik energie!