De eerste indrukken van de Bett Show 2019

Na een kort nachtje, een soepele vlucht en een frisse wandeling stond ik vanochtend opeens in Londen. Samen met een groot aantal Mondriaan digi-coaches en collega’s van OOA verdiepen we ons hier de komende dagen in de mogelijkheden, en uitdagingen, van technologie in het onderwijs. We zijn hier namelijk voor de Bett Show 2019: Europa’s grootste beurs op het gebied van ed-tech (educational technologie). Van de nieuwste digitale schoolborden tot robots en virtual reality!

De Bett Show vindt plaats in ExCel London. Vergelijkbaar met de Jaarbeurs, maar dan ongeveer twee keer zo groot. De Bett Show bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: er is een hele grote beursvloer met zeer diverse exposanten. Natuurlijk staan technologiereuzen zoals Microsoft, Google en HP hier met hun onderwijsaanbod, maar ook kleine aanbieders met heel specifieke oplossingen. Heb je bijvoorbeeld nog een volledig programmeerbare robotarm nodig? Dan kun je die hier vinden! Er staan honderden standhouders met interessante, of minder interessante, producten en aanbiedingen.

Het tweede onderdeel van de Bett Show bestaat uit het programma van workshops en presentaties. Tussen de stands zijn ‘klaslokaaltjes’ ingericht waar korte workshops en sessies gehouden worden. Soms door aanbieders van technologie, maar ook vaak door docenten of vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen. En gelukkig zijn we met een goede vertegenwoordiging gekomen naar deze beurs, want er is veel te zien en te kiezen!

Vanochtend heb ik een workshop en demo bijgewoond van de educatieve uitgeverij Oxford University Press die in samenwerking met HTC Vive een virtual reality onderwijsprogramma heeft ontwikkeld voor de Chinese markt. Chinese studenten die bijvoorbeeld naar Amerika of Engeland willen komen om hier te studeren kunnen zich middels deze vr-lessen voorbereiden op de reis én hun Engelse vocabulaire oefenen. “Door op deze manier te leren blijft de nieuwe kennis veel langer hangen bij de studenten.” alsdus Christopher van Oxford University Press. Daarnaast heb ik al een bezoek gebracht aan de Titanic, Tweede Wereldoorlog en een kasteel opgeblazen. Ook in virtual reality, dus er is niemand gewond geraakt.

En mijn persoonlijke held Mitch Resnick gaf ook nog een presentatie. Mitch is professor en werkt bij het Media Lab van MIT. Hij heeft hier de ‘Lifelong Kinder Garten’ onderzoeksgroep opgericht en heeft een bijzondere visie op onderwijs. “Kinderen ontwikkelen hun creativiteit en nieuwsgierigheid door aan projecten te werken waar ze passie voor hebben, waarin ze samenwerken met leeftijdsgenoten op een speelse manier.” Zoals je vroeger op de kleuterschool deed. Maar dan niet alleen voor kinderen van die leeftijd. De huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vraagt om mensen met vaardigheden die je niet op een ‘schoolse’ manier kunt leren, maar juist door een combinatie van projects, passion, peers and play!  

De komende dagen zijn we nog in Londen en zullen we verslag doen van de interessante technologie die we tegenkomen. Het is nu al duidelijk dat virtual reality een van de belangrijkste trends is op de Bett Show dit jaar. Kunstmatige intelligentie, big data en gepersonaliseerd leren zijn daarnaast ook goed vertegenwoordigd als onderwerpen van de workshops en presentaties. Meer hierover in de blogs van de komende dagen!

2 Comments

  1. Klinkt goed Erik!. Hier gaan veel innovatieve initiatieven bij Mondriaan plezier van hebben!

  2. Bedankt voor je enthousiaste impressie van je bezoek aan de Bett Show


Comments are closed for this article!