Wekelijks kom ik wel weer een bericht tegen over dreiging vanuit China. Dit is momenteel het monster dat dreigend naar onze informatie lonkt en spioneert.
Natuurlijk moeten wij alert zijn, deze natie is op ICT-gebied inmiddels verder dan wij. De manier waarop de chinezen de technologie soms inzetten, strookt niet altijd met hoe wij over zaken in Europa denken. Wij willen niet altijd op straat gevolgd worden door slimme systemen en camera’s. Laat staan dat het door rood lopen bij een zebrapad gevolgen zou kunnen hebben op je hypotheekaanvraag van volgende week.
Face++ is de naam van een populair softwarepakket in China om mensen te volgen, van het treinstation in Beijing tot de kantoren van Alibaba. Alibaba, een soort Chinese Amazon en e-bay tegelijk, heeft pas zelf een systeem ontwikkeld dat binnenkort in de metro van Sjanghai uitgerold wordt om passagiers te herkennen aan hun gezicht en stem.
Het heeft ook zeker zijn voordelen. De spoorwegpolitie in de provincie Henan gebruikt al speciale zonnebrillen met gezichtsherkenning. Die kunnen passagiers identificeren binnen 100 milliseconden. Sinds ze begin dit jaar zijn geïntroduceerd zijn al verschillende criminelen opgepakt. Maar anoniem door de stad lopen is er niet meer bij. Big Brother (of moet ik zeggen de Grote Roerganger?) is watching you.
Hoe ver kan en mag men gaan?
Kritisch mogen we dus wel zijn, maar laten we aan de andere kant niet vergeten dat de systemen waar wij op vertrouwen en draaien in Europa bijna volledig Amerikaans zijn. Ook daar is wel een aardige noot over te kraken denk ik zo. De enige lidstaat binnen Europa die op zijn eigen systemen vertrouwd is Estland. Dit landje tegen Rusland aan is technologisch veel verder dan de rest van Europa als het gaat om bijvoorbeeld digitaal je overheidszaken regelen.
Doktersrecepten op je identiteitskaart, geen rijbewijs meer mee, ook die staat op je ID-kaart, stemmen op je telefoon voor het parlement terwijl je zelf in het buitenland bent; hier in Nederland klinkt het als toekomstmuziek, in Estland is het de realiteit. Burgers hebben een recht op toegang tot internet, op scholen zit programmeren in het lespakket en de regering ondertekent wetten digitaal. Maar dat voelt wellicht toch anders dan de Chinese variant. Niet voor niets hebben de Esten een website, e-estonia, waarop ze niet alleen laten zien wat er al bereikt is, maar vooral ook wat er nog op de planning staat. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.
Maar terugkomend bij China, de Verenigde Staten beschuldigen Huawei van spionage voor de Chinese staat, al is daarvoor geen openbaar bewijs. Dus zegt Nederland op zijn hoede te zijn. Huawei mag niet meer meebouwen aan het 5G-netwerk.
Wel bijzonder als je weet dat KPN Huawei een ‘solution provider’ noemt, een partner die cruciale software levert en onderhoudt. Het betreft onder meer de systemen voor bestellingen, facturatie en beheer van klantgegevens. Huawei is momenteel ook betrokken bij verdere ontwikkeling van de IT-systemen van KPN. Nederlandse technici werken daarvoor direct samen met technici in China. Nederland is als braaf jongetje dus op zijn qui vive, maar aan de andere kant wanneer je trek hebt moet je wel gewoon kunnen bestellen!
Mocht je vragen hebben, loop gerust eens bij mij binnen bij de School voor Orde en Veiligheid op de Helenastraat (kamer 201).
4 Comments
beste Rene, dank voor je artikel en het delen van de innovaties. Bijzonder hoever zowel China als Estland zijn met de digitale innovatie en tegelijkertijd hoe ontzettend zij achter lopen in didactiek en onderwijs. Beide landen heb ik bezocht voor het zorgonderwijs (mbo) en het is een model uit de jaren 50.
Het inzetten van (digitaal )materiaal in de klas, en met name de sociale innovatie in onderwijs (hoe activeer en motiveer je studenten, hoe neem je de wereld van buiten mee naar binnen) : het staat er nog in de kinderschoenen. dus ja : aan beide kanten valt nog heel wat te leren, daarom is internationalisering en samenwerking zo belangrijk! een fijne zomer gewenst.
Beste Flora,
Wat bijzonder dat je in beide landen geweest bent om vanuit het onderwijs er naar te kijken. Ik ben jaloers, ze staan beide wel op mijn verlanglijstje wat dat betreft.
Fijne zomer.
Ben ik even blij met mijn Dual-Sim! Leuk artikel René!
Renee interessant om dit te lezen van Letland daar zag ik staan mooi innovaties bij kunnen wij als het Mondriaan iets mee……….
Comments are closed for this article!